
“Anadolu’dan İtalya’ya Belleğin İzleri….”
Kültürel yaşam biçimlerimizde görülen çeşitlilik gün geçtikçe azalmakta. Küreselleşme politikaları ve popüler kültür ile ortaya çıkan kültür endüstrisi, farklı kültürleri aynılaştırılarak /aynılaştırarak yok etmekte. Küreselleşerek /globalleşerek tek kültüre doğru yol alan dünya kültürleri korumasız, sahipsiz, unutulmaya ve yok olmaya yüz tutmuş durumda.
Bir kadın akademisyen-sanatçı olarak Asiye Aslan Özşen eserleriyle Anadolu’dan İtalya’ya belleğin izlerini taşıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde akademisyen olan Asiye Aslan Özşen, Muğla yöresinde yaptığı yerel kültür araştırmalarını “Çomakdağ’dan İtalya’ya Kültürel Yansımalar ” başlıklı fotoğraf, Folklorik giyim ve Foto-Pentür Resim sergileri ile görselleştiriyor. Özşen, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen bir Türkmen köyünün Muğla /Milas/Çomakdağ halkının 600 yıldır hiç değişmeden devam eden kültürünü Sembol simgeleriyle anlatarak, bu kültürü fotoğraflayarak ve bu kültürün sanatsal dışavurumlarını resimleyerek İtalya’da sanatseverlerle paylaşıyor.
Sanatçı Asiye Aslan Özşen açtığı sergi ile Modernizm sonrası toplumsal belleğin yitirilmesi ve yerel kültürlerin yok olmasını sorguluyor. Unutulan ya da unutturulan geçmişi hatırlamaya, yeni farkındalıklar oluşturulmaya /oluşturmaya yönelik çabayı sanatın imgelerinden yararlanarak görünür kılmaya çalışıyor.
Bu yörenin giyimi tüm canlılığıyla bugün hayatını sürdürmekte ve serginin ikinci bölümünü oluşturmaktadır.
“Çomakdağ Köyünde beden giyilen kadın kıyafetleri temel olarak, bürümcük-yüzünakma gömlek,şalvar ayakkabı (don), bel kuşağı, göğüslük, önlük ve nazarlıktan oluşmaktadır.
Bürümcük-Yüzünakma Gömleğe yörede “iç göynek” denmektedir. İçe giyilen ve iç çamaşırı olarak kullanılan göynek yörede ipek böcekçiliği ile uğraşıldığı için el tezgahlarında yerli ipek veya ipek-iplik karışımından dokunan ipek kumaşlardan hazırlanmaktadır. Şalvar ayakkabı (don) ise, ipek, pazen, basma vb. kumaştan dikilen şalvarın iç astarı pamuklu poplin kumaştan hazırlanmaktadır. Özel günlerde giyilen şalvarların her iki yanına elde bükülmüş ve daha sonra kök boya ile renklendirilmiş ipliklerle işlenen ve adına yörede “ yaneş don” denilen, geniş bol dökümlü şalvarlar kullanılmaktadır. Bu donun tümüne “ ayakkabı” denilmektedir. Bu şalvarların en önemli özelliği yanlarında bulunan işlemelerdir. Bu işleme giysinin yan tarafına yapıldığı için “yanı işlemeli don” anlamına gelen “yaneş don” olarak geçmektedir.”
Çomakdağ kadın giysilerinin önemli parçalarından birisi de Üç-beş entaridir. “Giysinin yöredeki kumaşı “kutnu”dur. Üç-beş entari denilmesinin nedeni, iki kol, iki yan parça ve bir de arka parçadan olmak üzere toplam beş parçadan oluşmasından dolayıdır.”
Serginin üçüncü bölümünde ise Çomakdağ fotoğraflarının sanatsal yorumlarından oluşan foto-pentür tekniğiyle yapılmış eserler yer almaktadır.
Sergide toplam iki takım folklorik giysi ve 30 fotoğraf ve beş adet foto-pentür eser sergilenecektir.