Akademisyenlerimizin Başarısı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurdan Saraç ve Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Elemanı Uzman Dr. Tuba Baygar’ın da araştırmacı olarak yer aldığı, TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projesi ulusal basında büyük ses getirdi.

Gazi, Muğla Sıtkı Koçman, İstanbul Teknik, Hacettepe ve Aksaray Üniversitesi Öğretim Elemanlarının birlikte yürüttükleri bilimsel ortaklıkla gerçekleştirilen ve Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Uğur’un yürütücüsü olduğu TÜBİTAK projesi ile yerli teknoloji ve yerli malzeme kullanılarak diş implantı geliştirildi. Ülkemiz için stratejik önemi olan “bor” madeninin kullanılarak tamamen yerli bir teknolojiyle implantlar kaplandı. Bu implantların biyolojik, mekanik ve yüzey özellikleri ayrıntılı olarak incelendi.

Türk bilim insanlarınca, uluslararası patente sahip bu yerli teknolojinin ilk kez kullanılması ile elde edilen titanyum diborür kaplı implantların ana malzemeden 6 kat daha sert ve korozyona yüksek derecede dayanıklı olduğu tespit edildi. Bu proje ile dünyada ilk kez diborür esaslı çözünmeyen bir yapı ile canlı dokunun entegrasyonu sağlanmış oldu.

Çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleri olarak kullanılacak bu yerli ürünün, iyileşme süresini kısaltarak hastanın yaşam kalitesini artırması ile mevcut tedavilere alternatif olarak geliştirildiği ifade edildi.

Tamamlanmak üzere olan projenin sonucunda yapılacak patent başvurusunu takiben yeni klinik çalışmalarla implantın 2-3 yıl içinde kullanıma geçmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Son Güncelleme Tarihi : 28.02.2017 11:18:26 Okunma Sayısı : 5039

Son Duyurular